Sloop Marktveldpassage gestart
11 september 2019
Swim to fight cancer groot succes: Kim uit Vught zamelt het meeste in
16 september 2019

Raadhuis Vught krijgt oorspronkelijke kleur terug

Het raadhuis in Vught krijgt zijn oorspronkelijke kleur terug en is daarmee niet langer ‘Het Witte Huis van Vught’.  Deze oorspronkelijke kleur geeft het rijksmonument zijn originele aanzicht terug, naar het ontwerp van architect H.W. Valk uit 1935. De huidige renovatie draagt daarmee niet alleen bij aan het behoud van het beeldbepalend pand, maar doet ook recht aan de monumentale status door het terug te brengen in zijn historische, oorspronkelijke staat.
In de jaren dertig transformeerde het landhuis ‘Huize Leeuwenstein’ (1900) tot gemeentehuis van Vught. Architect H.W. Valk tekende voor de ingrijpende verbouwing. Daarbij ontstond een diversiteit aan steensoorten en metselwerk die de architect camoufleerde met een ‘minerale verf in lichte kleurstelling’. Bij de volgende schilderbeurten werd de kleur steeds iets gewijzigd totdat bij onderhoudswerkzaamheden in de jaren 80 de oude verflagen zijn verwijderd en het gehele raadhuis zuiver wit is geschilderd. Ook andere geschilderde delen kregen toen een nieuwe kleur.
Bij de laatste renovatie in 2009-2010 zijn de originele kleuren van alle geschilderde onderdelen door historisch onderzoek achterhaald en teruggebracht. Het onderzoek gaf echter geen duidelijkheid over de originele kleur van de gevel.
Bij de huidige renovatie werden er bij de kwetsbare delen (nabij vensters en beelden) toch nog restanten van de oude verflagen op de gevel gevonden. Deze lieten in chronologische volgorde het verloop van de kleurstelling in de tijd zien én brachten de oorspronkelijke kleur aan het licht. Het blijkt dat er  eerst een lichtgrijze grondering op het baksteenwerk werd aangebracht. Daarna volgde een lichte afwerklaag met een grijsgroene tint. Beide lagen zijn van 1937, toen het voormalig landhuis tot raadhuis werd verbouwd. De historische kleur gaf het gebouw een wat zachtere uitstraling, die de huidige renovatie na bijna 70 jaar weer terugbrengt.
Het raadhuis van Vught is een markant monument waar veel (gehuwde) inwoners herinneringen aan bewaren. Het gemeentebestuur is verheugd dat de noodzaak tot renovatie een unieke kans biedt om het gebouw, ook voor wat betreft de kleurstelling, in de oude luister te herstellen.

//]]>

Voor een juiste werking maakt avulo.nl gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan' om u een juiste werking van de website te garanderen en deze te verbeteren. Als u doorgaat met deze website te gebruiken bent u akkoord met deze instellingen. De cookies van derden die wij gebruiken zijn van Twitter en Google. De cookies van Twitter worden gebruikt om de Twitterberichten op onze pagina te tonen. De cookies van Google, gebruiken we om statistieken te verzamelen en daarmee onze website te verbeteren.

Sluiten