Vught in de rats

rat_in-barn

De rat rukt op in ons land. Milde winters en het verminderd gebruik van rattengif dragen bij aan een groeiende rattenbevolking. Daarnaast trekken weggegooide etensresten en voerresten van (huis)dieren ratten aan. Ook in Vught ligt overlast op de loer. Het aantal meldingen neemt toe.

Om ratten te vangen, gebruiken de bestrijders vangkooien met een rattenklem. De rat wordt met lokvoer naar de kooi gelokt. Dat is tenminste de bedoeling. Maar door de overmaat van voer in de omgeving, om de eendjes, herten of vogels te voeren, heeft de rat vaak geen behoefte meer aan het lokvoer in de klem. En dus loopt de volgevreten rat met een boog om de vangkooi heen.
Een nieuwe aanpak ‘Naast de vangkooi’, zet rattenbestrijder Wespro sinds kort een nieuw wapen in tegen de ratten: de Rodenator. Dit apparaat perst een mengsel van zuurstof en propaan in de gangenstelsels van het ongedierte en brengt dit – met een lichte knal – tot ontploffing. De ratten worden direct, op een humane, milieuvriendelijke manier gedood. Gelijktijdig wordt het hele gangenstelsel vernield. Ook in Vught gaat Wespro gebruik maken van deze methode.